Hírek

AZ ÓZON KÉPES SEMLEGESÍTENI A KORONAVÍRUST! (Covid-19)

Hírek

Az ózon képes hatástalanítani a koronavírus (Covid-19)-részecskéket – mutatták ki kísérleteikben japán kutatók. A szer kórházi helyiségek fertőtlenítésének módja lehet.

A Fujita Egészségtudományi Egyetem kutatói egy zárt kamrában ózongenerátort használtak koronavírus (Covid-19)-mintákkal. A vírus fertőzőképessége több mint 90 százalékkal csökkent, amikor alacsony AZ ózonkoncentrációnak tették ki 10 órán át.
„A koronavírus (Covid-19) terjedése csökkenthető folyamatos, alacsony koncentrációjú ózonkezeléssel, még emberek jelenlétében is, ezt a rendszert használva. Különösen hatékonynak találtuk magas páratartalom esetén” közölte Takajuki Murata, a kutatás vezetője.
Az ózon egy oxigénmolekula-fajta, amelyről köztudott, hogy képes hatástalanítani a kórokozókat. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy nagy koncentrációban – 1-6 ppm között – hatékony a koronavírus (Covid-19) ellen, ám a nagy koncentráció káros az ember egészségére.

A Georgiai Műszaki Egyetem tudósainak minap közzétett kutatási eredményei szerint az ózon hatékony lehet orvosi védőeszközök, köpenyek, szemüvegek fertőtlenítésében. A Japán középső részén lévő Aicsi prefektúrában lévő Fujita Orvostudományi Egyetem Kórházában a kutató felállítottak ózongenerátorokat a várótermek és betegszobák fertőzöttségének csökkentésére. Ezen az egyetemen folynak a klinikai próbák a Fujifilm Holding vállalat által fejlesztett Avigan nevű szer hatékonyságának megállapítására a koronavírus (Covid-19) kezelésében is.
Forrás: index.hu (2020.08.27.)

A VÍRUSOKRÓL

A vírust egy zsírszerű anyagokból (lipidekből) és fehérjékből álló membrán veszi körül. Ennek szerkezete elengedhetetlenül szükséges a fertőzéshez: az egyik fehérje kötődik a nyálkahártya sejtjeink felszínén található ACE2 fehérjénkhez, majd a vírusfehérje kiváltja a sejt- és a vírus membránjának összeolvadását. Így kerül a vírus örökítőanyaga a sejtünkbe, ahol el tudja indítani a vírus szaporodását és a sejt pusztulását. A vírusmembrán összetétele nagyon hasonlít a sejtmembrán alkotóihoz, hiszen a vírus onnan szerzi be a szükséges nyersanyagokat

AZ ÓZON HATÁSA A VÍRUSOKRA

Egy mondatban összefoglalva hogy hat az ózon a koronavírusra: az ózon szabadgyök hatása révén roncsolja a vírus lipidburkának kémiai kötéseit, ily módon tönkreteszi a lipidburkot – a vírus elveszíti fertőzőképességét, inaktiválódik. A lipidek egy része telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek oxigén jelenlétében károsodnak, ózon jelenlétében pedig peroxidálódnak, ami a fizikai tulajdonságaikat is alapvetően megváltoztatja. De a fehérjék is érzékenyek az oxidációra, szerkezetük teljesen átalakulhat. A vírus oxigén jelenlétében – különösen ha a nyálcseppek kiszáradnak – rövid időn belül veszít fertőzőképességéből. A radioaktív izotópokhoz hasonlóan a körülményektől függő féléletidővel (különböző anyagok biológiai lebonthatóságát jellemezzük vele. Az az idő, amely során az vegyület mennyisége biológiai lebomlás, anyagcsere útján a felére csökken) folyamatosan inaktiválódik. Ezt a folyamatot az ózon rendkívül felgyorsítja, pillanatszerűen hatástalanítja a vírust” – tette hozzá Duda Ernő, aki azért arra is figyelmeztetett, hogy az ózonnal nagyon óvatosan kell dolgozni, mert a tüdőhólyagocskák sejtjeinek membránja a vírusmembránhoz hasonlóan érzékeny, nagyon alacsony ózonkoncentrációtól is károsodik.
Forrás: Duda Ernőt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének virológus professzora

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

We take processes apart, rethink, rebuild, and deliver them back working smarter than ever before.
Ajánlatkérés
close slider